ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ                                               18 Φεβρουαρίου 2015

ΤΑ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΣ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΕΣ «ΝΕΕΣ ΑΡΧΕΣ»

Το Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2015 το Λαογραφικό Κέντρο Διδύμων έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του. Με αφορμή την ωραία αυτή εκδήλωση μου δημιουργήθηκαν κάποιες σκέψεις τις οποίες θέλω να μοιραστώ μαζί σας.

Υπάρχει ένα ερώτημα πώς θα αξιοποιηθούν οι πολιτιστικές δομές που αναπτύχθηκαν στο Δήμο μας τις δύο τελευταίες δεκαετίες τόσο από το Δήμο Κρανιδίου και Ερμιόνης όσο και από τις εθελοντικές ομάδες στον τομέα του πολιτισμού, της λαογραφίας και των παραδόσεων και πώς θα λειτουργήσουν αυτές οι δομές δημιουργώντας πολλαπλασιαστικά οφέλη στην τοπική κοινωνία; Για να υλοποιηθεί αυτό χρειάζεται να εφαρμόσουμε και να τηρήσουμε τρεις βασικές αρχές.

Πρώτη αρχή: «Η αρχή της διασύνδεσης». Αυτό σημαίνει ότι απαιτείται συνεργασία των τριών Λαογραφικών Κέντρων Κρανιδίου, Ερμιόνης, Διδύμων και αυτών με άλλους φορείς πολιτισμού της Αργολίδας και ευρύτερα του Ελλαδικού χώρου. Η καταγραφή, η παρουσίαση, η χρήση σύγχρονων μέσων προβολής, η εφαρμογή μεθόδων διασύνδεσης μέσω διαδικτύου αποτελούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την εφαρμογή μιας αποτελεσματικής και αναγκαίας διασύνδεσης.

Δεύτερη αρχή: « Η αρχή της επισκεψιμότητας». Πρέπει να αποτελέσουν σημεία αναφοράς, πομποί μηνυμάτων, κυψέλες πολιτιστικής δημιουργίας, πρεσβευτές του Νομού μας. Ανοικτά Λαογραφικά Κέντρα, σύνδεση αυτών με την υλοποίηση της τουριστικής προβολής του τόπου μας. Πρέπει να είναι επισκέψιμα από όλους τους δημότες, τους επισκέπτες, τους παραθεριστές, τους τουρίστες του τόπου μας. Απαιτείται η εφαρμογή σταθερού ωραρίου, τεχνική υποστήριξη, κάλυψη απαραίτητων μέσων που έχουν ανάγκη, εξασφάλιση τεχνικών προδιαγραφών στα πλαίσια της αναβάθμισής των.

Τρίτη αρχή: « Η αρχή της επιστημονικής συνδρομής». Όλοι γνωρίζουμε ότι χωρίς την εθελοντική προσφορά των δημοτών μας δε θα είχαν ιδρυθεί, ούτε θα είχαν λειτουργήσει τα τρία Λαογραφικά Κέντρα που υπάρχουν στο Δήμο μας. Όμως τώρα χρειάζεται ένα επιπλέον βήμα. Μία επιστημονική συνδρομή, μία δεύτερη επιστημονική γνώση για την περαιτέρω λειτουργία τους, για την ουσιαστική τους ενίσχυση, για να αποκτήσουν μία ολοκληρωμένη πολιτιστική ταυτότητα, μία πολιτιστική – λαογραφική «επωνυμία», ένα «όνομα» που θα ξεπεράσει τα σύνορα της Ερμιονίδας και της Αργολίδας.

Αξίζει να συμβάλλουμε όλοι σε αυτή την προσπάθεια, να τηρήσουμε τις αναγκαίες αυτές αρχές και να αναβαθμίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τα Λαογραφικά Κέντρα του Δήμου μας.

 

 

                                                                       

                                                            Για τη Δημοτική Παράταξη

                                                            Προοδευτική Συμμαχία Ερμιονίδας

                                                            Ο επικεφαλής

                                                            Τάσος Λάμπρου

                                                            Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Ερμιονίδας